Xiaomi

Xiaomi Ürünleri İncelemelerim

Son yıllarda adından sıkça söz ettiren teknoloji firmalarından biri Xiaomi. Bunun en büyük sebeplerinden biri de kuşkusuz kendi kulvarındaki firmalara nazaran ürünlerinde düşük fiyat politikası izlemesi. Akıllara ilk olarak düşük fiyat politikası izlemesinin sebebi ürünlerinin kalitesiz olması olarak gelebilir. Ama birkaç ürününü kullanmış biri olarak hatta kullananların da yorumlarını göz önünde bulundurarak hiç de öyle olmadığını söyleyebilirim. Firma her ne kadar Çin menşeli bir firma olsa da öyle kıytırık ürünleri piyasaya sunmuyor.

Xiaomi hakkında yüzeysel bir bilgi verip kullandığım birkaç ürünü hakkında incelemelerimi paylaşacağım. Lei Jun denen muhterem 2010 yılında Çin’de Xiaomi firmasını kuruyor. O yıldan bu yana akıllı telefonlar, akıllı ev sistemleri, elektronik ürünler üreten Xiaomi 2014 yılında 60 milyon akıllı telefon satıyor. İlginçtir, IDC’ye göre de Samsung ve Apple’dan sonra dünyanın üçüncü büyük akıllı telefon üreticisi konumuna geliyor. Lei Jun ise Forbes’e göre Çin’in en zengin 23. kişisi seçiliyor. Bunlar olurken bizim Xiaomi’den neden bir Samsung gibi bir Apple gibi haberimiz olmuyor diye soracak olursanız hemen cevap vereyim; Xiaomi Türkiye pazarına daha yeni girmeye hazırlanıyor. Xiaomi Türkiye pazarına girdikten sonra ürün fiyatlarında vergilerden dolayı bir nebze artış olsa da yine de diğer üreticilerin ürünlerinden hatrı sayılır derecede ucuz olacağı için ülkemizde çokça rağbet göreceğini düşünüyorum.

Xiaomi’nin ürünleri arasında en çok kullanmak istediğim ürün akıllı telefonu Mi 4’tü. Fakat yurt dışından alınan telefonlar gümrükten geçmediği için maalesef satın alamadım. Fakat telefonu kullanamasam da Mi 4’ün romu olan MIUI 6’yı kendi telefonumda yükledim. Adamlar klasik Android’i baştan aşağı yenileyerek çok daha güzel bir işletim sistemi ortaya çıkarmışlar. Telefon yerine power bank, akıllı bileklik, kulaklık, led lamba aldım ve geçtiğimiz haftalarda elime ulaştı. Fotoğrafları telefonla çektiğim için hiç hoş olmamış. Bu yüzden özür diliyorum.

Power Bank

Xiaomi Power Bank

Günümüzde akıllı telefonların özelliklerinin artması haliyle kullandıkları enerjiyi de artırınca çok çabuk pil tüketmeye başladılar. Acil dışarı çıkmanız gerekiyor veya uzun yolculuk yapıyorsunuz fakat bir de bakmışsınız ki telefonunuzun şarjı bitmiş ya da bitmek üzere. İşte tam bu anda power bankınız devreye giriyor ve telefonunuza hareket halindeyken bile enerji sağlayabiliyor. Telefonlarımıza binlerce lira verip birde yanında taşınabilir şarj aletini taşıdığımızı hesaba katmazsak oldukça kullanışlı bir cihaz diyebilirim. Fakat bu cihazı kullanırken çok dikkatli olmanız gerektiğini de üstüne basa basa söylemek istiyorum. Power bankları kullanırken evinde yangın çıkaran, elini ayağını yakan insanlara denk geliyoruz. Bunun da başlıca sebebi kullandıkları power bankın kalitesiz olması.

Xiaomi bu konuda çok iyi bir iş çıkarmış. Elinize aldığınızda bunu hissedebiliyorsunuz. Bunun ilk sebebi de alüminyum bir kasa kullanmış olması. Ben 10400mAh olanını satın aldım. Bu değer sizi aldatmasın, hiçbir power bank üzerinde yazan değeri tam olarak veremiyor maalesef. Zaten bu cihazın üzerinde de yaklaşık yüzde doksanlık bir performans alınacağı yazıyor. 8000mAh ile 9000mAh arası desek yanlış olmaz sanırım. Değerlerden ziyade daha gerçekçi bir örnek vermem gerekirse power bank tam doluyken LG G2 telefonumu üç kez şarj ettim. (Telefonun şarjı yüzde onbeşken şarja taktım.) 2.1A çıkış akımı olduğu için de telefonunuzu hızlı şarj etme özelliğine sahip.

Bu gibi cihazlarda yukarıda da dediğim gibi güvenlik önlemleri çok önemli. Bu yüzden Xiaomi bu cihaza kısa devre koruması, giriş ve çıkış için aşırı gerilim koruması ve aşırı şarj koruması koymayı ihmal etmemiş. Ayrıca bağlandığı aygıta göre de çıkış gücünü otomatik olarak ayarlayabiliyor.

Benim power bankta karşılaştığım tek olumsuz nokta power bankı şarj ederken kendi kablosunu kullanırsam kablo ve şarj adaptörü aşırı derecede ısınıyor. Ama telefonun şarj kablosu ile şarj edersem problem olmuyor. Bunun sebebini de power bankın kablosunun çektiği akımı ampermetre ile ölçtüğümde anladım. Kablo 2 ampere yakın akım çekiyor. Bu yüzden power bankı kendi kablosuyla değil de farklı bir kabloyla şarj ediyorum. Telefonu power bank ile şarj ederken power bankın kablosunu kullandığımda herhangibir problem olmuyor.

Eğer bu power bankı almak isterseniz yanında buradan da power bank için kılıf almanızı tavsiye ederim. Kasa alüminyum olduğu için çizilme ihtimali mevcut.

Mi Band

Xiaomi Mi Band

Son zamanlarda akıllı saatler baya bir popüler olmaya başladı. Apple, Samsung, LG, Motorola bu alanda adımlar atıyorlar. Hatta aralarında benim de beğendiğim fakat fiyatı dolayısıyla almayı ertelediğim Motorola’nın ürettiği Moto 360 var. Yurt dışından getirtmek istesem vergisi, kargosu derken 600 lirayı bulabiliyor.

Akıllı saatlerin yanında akıllı bilekliklere de piyasada sıkça rastlar olduk. Genelde sporcular için üretilen bu bilekliklerin en temel amacı pedometre özelliği olması.

Xiaomi’de bu alanda çıkarmış olduğu Mi Band ile rakiplerine baya bir göz dağı vermiş. Piyasada en çok kullanılan sporcu bilekliğinin Fitbit veya Gear Fit olduğunu düşünürsek fiyat bakımından Mi Band bunlara oranla baya bir düşük. Gear Fit veya Fitbit’i yaklaşık 400 TL’ye satın alabilirken Mi Band’i 40 TL’ye satın alabilirsiniz.

Tabi burada Mi Band’in en büyük eksisi olan ekranının olmamasını söylemeden geçmemek gerek. En azından saati gösterseydi diyorsunuz. Ekran yerine 3 adet led koymuşlar. Bu ledler bildirimlere göre farklı renklerde yanabiliyor. Her uygulamaya farklı bildirim atamak isterseniz isterseniz Mi Fit uygulaması yerine Mi Band Notify gibi uygulamalar kullanmamız gerekiyor. Bildirim anında hem Mi Band titriyor hem de üzerindeki ledler yanıyor.

Mi Band’in pedometre ve bildirim özellikleri dışında sevdiğim bir diğer özelliği ise uyku düzeninizin analizini yapıyor olması. Saat kaçta uyuduğunuzu, kaçta uyandığınızı, hangi saatler arasında derin, hangi saatlar arasında hafif uyuduğunuzu gösteriyor. Bunu nasıl yapıyor bilmiyorum fakat saat kaçta uyuyup kaçta uyandığımı birkaç dakikalık sapmaların dışında doğru gösteriyor. Yeri gelmişken pedometrenin de sağlıklı çalıştığını söyleyeyim.

Telefonunuz ile bluetooth 4.0 aracılığıyla eşleşebiliyor. Eşleşme tamamlandıktan sonra isterseniz bluetoothu kapatabiliyorsunuz. Bluetoothu kapattıktan sonra verileri kendi hafızasına yazıyor, tekrar bluetooth ile telefonunuzla eşleştirdiğinizde senkronize olabiliyor. Şarjı da yakşalık 10-15 gün gidebiliyor.

Mi Band ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz Donanım Haber’deki Mi Band konusunu incelemenizi tavsiye ederim.

Piston 3 Kulaklık

Xiaomi Piston 3

Xiaomi’nin en beğendiğim ürünlerinden birisine geldi sıra. Piston 3 kulaklık. Gerek tasarımıyla gerek işleviyle fiyatına oranla baya iyi. Xiaomi’nin bir önceki kulaklığı Piston 2’yi tasarımından dolayı sevememiştim. Fakat Piston 3’te tasarım olarak baya bir yol katetmişler bana göre.

Yaklaşık 40 TL olmasına rağmen 100-150 TL’lik kulaklıklarla çok rahat yarışabilir. Şu an için elimde LG G2’nin orjinal kulaklığı dışında kulaklık olmadığı için mecburen bu kulaklık ile kıyaslama yapmak zorunda kaldım. LG G2 kulaklığını rahatlıkla ona katlar diyebilirim.

Kablonun dış yüzeyinde plastik yerine örme ip tarzında bir malzeme kullanmışlar. Bu da kabloyu sağlamlaştırmış ve bir nebze de olsa dolaşmasını önlüyor. Ses bakımından ise aşırı bas vermiyor. Orta düzeyde diyebiliriz. Bunun dışında ses gayet berrak.

Kulaklık tasarımı dışında kutu tasarımını da çok güzel yapmışlar. Kutunun içerisinden 3 adet silikon başlık çıkıyor. Birde kulaklığın üzerinde geliyor. Toplamda XS, S, M ve L boyutlarında 4 adet silikon başlık mevcut.

LED Işık

Xiaomi LED Light

Son olarak da Xiaomi’nin LED ışığından bahsedeyim biraz. Baktığınız zaman basit bir şey gibi görünüyor olsa da karanlıkta odanın ışığını açmak istemeyen laptop kullanıcıları için on numara bir cihaz. Hemen hemen pekçok laptop kullanıcısının başına gelmiştir; odanın ışığını açmak istemezsin klavye görünmez, odanın ışığını açarsın rahatsız olursun. İşte tam bu anda bağlıyorsun LED ışığı usbye mis gibi oluyor.

Daha önce karanlıkta klavyeyi görmek için masa lambası kullanıyordum. Fakat masa lambası bu cihaza göre daha büyük ve beyaz ışık verdiği için gözü yoruyordu. Xiaomi’nin LED ışığı çok daha portatif. Fakat portatif olmasına rağmen yine de fazla ışık verdiği için gözü alabiliyor. Bu yüzden ışık gözünüze yansımayacak şekilde cihazı bükmeniz gerek.

Cihazın tek problemi ışık veren kısmının ısınması. Odayı aydınlatmak için kullandığımız ampuller nasıl ısınıyorsa bu cihaz da o şekilde ısınıyor. Bunun da problem olacağını sanmyıorum.

Sonuç

Xiaomi’nin ürettiği ürünlerin gerek kalitesi gerek fiyatından dolayı rakiplerine karşı bir üstünlük kuracağına inanıyorum. Gerçekten bir kullanıcı olarak kullandığım dört üründen de fazlasıyla memnun kaldım. Özellikle power bank ver kulaklığı sürekliği kullanıyorum ve kesinlikle tavsiye ederim.

Ürünleri orjinal kullanın. Aksi takdirde neden beklediğim performansı alamıyorum dersiniz. Ben ürünleri GearBest üzerinden aldım. Burada satılan Xiaomi ürünlerinin hepsi orjinal. Yaklaşık 20 günde elime ulaştı. Zaten ürün incelemelerinin altına da satın alma butonları ekledim. Ürünleri Türkiye’den almak isterseniz de Hepsiburada’dan iki kat fazla para vererek satın alabilirsiniz.

Yazıyı yazarken çok fazla detaya girmek istemedim. Sonuçta teknoloji bloglarında bu ürünlerin incelemesi tüm detaylarına kadar mevcut. Ben daha çok kendi izlenimlerimi aktarmak istedim. Umarım faydalı olabilmişimdir.

Bana kahve ısmarlamak ister misin?

Bunları da okuyabilirsin
Yazı hakkındaki yorumun nedir?

19 Yorum
  1. Ramiz
    12 Temmuz 2015 - 22:31
    Cevapla
    • Usluer
      13 Temmuz 2015 - 10:28
      Cevapla
  2. Meçhul Adam
    13 Temmuz 2015 - 00:30
    Cevapla
    • Usluer
      13 Temmuz 2015 - 10:35
      Cevapla
  3. Mustafa
    13 Temmuz 2015 - 15:07
    Cevapla
  4. Samet
    16 Temmuz 2015 - 02:53
    Cevapla
  5. Emir Kenar
    17 Temmuz 2015 - 09:05
    Cevapla
  6. Kağan Uslu
    20 Temmuz 2015 - 12:30
    Cevapla
  7. Ayhan
    20 Temmuz 2015 - 22:49
    Cevapla
  8. Halil İbrahim Kaya
    22 Temmuz 2015 - 00:48
    Cevapla
  9. Samet
    22 Temmuz 2015 - 18:45
    Cevapla
    • Usluer
      22 Temmuz 2015 - 20:10
      Cevapla
      • Samet
        22 Temmuz 2015 - 23:39
        Cevapla
  10. şafak çalışkan
    29 Temmuz 2015 - 14:47
    Cevapla
    • Usluer
      29 Temmuz 2015 - 17:39
      Cevapla
  11. şafak çalışkan
    30 Temmuz 2015 - 13:47
    Cevapla
    • Usluer
      30 Temmuz 2015 - 16:11
      Cevapla
  12. IBRA
    13 Eylül 2015 - 13:43
    Cevapla